GHP (z ang. Good Hygienic Practice) i GMP (z ang. Good Manufacturing Practice) czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna to dwa podstawowe programy mające na celu utrzymanie odpowiedniej kontroli higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie zachodzą w firmie branży żywnościowej, w produkcji lub obrocie materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
Działania GHP i GMP to również działania zapobiegawcze dla zagrożeń bezpieczeństwa zdrowotnego żywności stanowiące podstawę systemu HACCP.
Dobra Praktyka Produkcyjna i Higieniczna obejmują zagadnienia z zakresu:
Dobra Praktyka Produkcyjna GMP (ang. Good Manufacturing Practice) wraz z Dobrą Praktyką Higieniczną GHP (ang. Good Hygienic Practice) oraz systemem zarządzania HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point) - Analiza Ryzyka i Kontrola Punktów Krytycznych lub Analiza Ryzyka i Krytyczne Punkty Kontroli, to obligatoryjne systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.