Międzynarodowa norma ISO 22000:2005 zawiera wymagania dla Systemu Zarządzania Bezpieczeństwa Żywności. Standard ujednolica tryb postępowania w zakresie zarządzania bezpieczeństwem żywności, zawiera wytyczne dla przedsiębiorstw biorących udział w łańcuchu żywnościowym. Norma ISO 22000 przeznaczona jest dla wszystkich firm niezależnie od wielkości, związanych z jakimkolwiek aspektem obszaru żywności, chcących wdrożyć system w celu zabezpieczenia w sposób ciągły bezpieczeństwa produktu.
Norma opracowana jest w oparciu o wymagania systemu HACCP opisane w Kodeksie Żywnościowym. Norma ta wymaga ustanowienia tzw. programów wstępnych i operacyjnych programów wstępnych. Właściwie przeprowadzona analiza zagrożeń oraz wdrożone dobre praktyki produkcyjne i higieniczne są kluczowym czynnikiem skutecznego wdrożenia systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Norma ISO 22000 jest skierowana do producentów żywności, substancji dodatkowych, hurtowników i detalistów spożywczych (sieci handlowe) oraz branży Ho-Re-Ca (Hotel, Restauracja, Catering). Dodatkowo wymagania normy będą mogły spełnić firmy niezwiązane bezpośrednio z łańcuchem żywnościowym, a zajmujące się:
Należy nadmienić, że wymagania normy są ogólne i mogą być zastosowane w organizacjach bez względu na typ, wielkość i dostarczany wyrób.